Voordeeldealers

Auto start niet: wat nu?

28 December, 2017 09:33

Het gebeurt altijd op een moment dat het je slecht uitkomt: de auto start niet. Ontdek wat de meest voorkomende oorzaken zijn van startproblemen en lees wat je hieraan kunt doen.

Vaak is de accu de boosdoener

Om de auto te laten starten, heeft de motor veel stroom van de accu nodig. Door kou, warmte of ouderdom zal de accu op den duur zwakker worden. Als de accu kracht verliest, zal je dat vooral merken aan startproblemen. We raden daarom aan om de kracht van uw accu eens per jaar te meten.

Hoe weet ik of mijn accu leeg of kapot is?

Het is niet aan de accu zelf te zien dat de accu leeg is. Wel kun je aan een aantal symptomen zien dat de accu leeg is of slechter wordt. Bij een lege accu zal de verlichting helemaal wegvallen op het moment dat je jouw Toyota start. Als dit gebeurt, weet je dat de ondergrens van de capaciteit van de accu is bereikt. Ook het trager starten van de auto betekent vaak dat de capaciteit van de accu terugloopt. Om te zorgen dat jouw Toyota het weer doet, kun je de auto starten met startkabels maar dat is niet zonder risico. Lees hier hoe je een auto moet starten met startkabels:

Tip: een lange rit van meer dan 50 km is af en toe nodig om de accu helemaal op te laden.

Slecht startende motor door verouderde bougies

De bougies zorgen voor de ontbranding van het brandstofmengsel in de motor. Wanneer de bougies verouderd of niet goed vastgedraaid zijn, ontstaat er geen goede vonk en start de auto dus niet. Ook bougiekabels zorgen er nog weleens voor dat de auto niet start. Op den duur drogen de kabels namelijk uit en ontstaan er breukjes in de kabel. Wanneer u verouderde bougies vermoedt, raden we aan om een garage te bezoeken en de bougies te laten vervangen.

Oorzaak #3 en #4: benzinefilter en startmotor

Ook kan het zijn dat de motor niet start door een verstopt benzinefilter of een defecte startmotor. Beide oorzaken komen niet vaak voor: zeker niet als de auto slechts enkele jaren oud is.

Bij een verstopt benzinefilter wordt benzine niet goed naar de motor doorgepompt, waardoor de motor niet wil starten. Sluit problemen met het benzinefilter vooraf uit door bij een grote beurt direct een nieuw benzinefilter te laten plaatsen, ook al functioneert het filter op dat moment nog goed.

Als het tandwiel van de startmotor is versleten, wordt de motor niet meer goed aangedreven. Een startmotor gaat gemiddeld 8 jaar mee. Een defecte startmotor zal daarom niet snel voorkomen bij auto’s van enkele jaren oud. Wanneer u een verstopt benzinefilter of defecte startmotor vermoedt, raden we u aan contact op te nemen met een van de aangesloten Voordeeldealers:

Neem contact op

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris Maarssen

  Maarssen

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Mijdrecht

  Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Alphen

  Alphen aan de Rijn

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk door Toyota Van Ekris. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!