Voordeeldealers

Doorrijden met een sterretje in je autoruit

29 November, 2018 08:44

Iedere automobilist krijgt er helaas wel eens mee te maken: een sterretje in de autoruit. Het is niet direct reden tot paniek, maar wel goed om te weten wat je in zo’n situatie het beste kunt doen. Is het veilig om door te rijden, wat is de oorzaak en moet de ruit in zijn geheel vervangen worden of niet? De antwoorden op deze vragen lees je hieronder.

Kan ik veilig doorrijden met een sterretje in mijn ruit?

In principe kun je met een sterretje in je voorruit tijdelijk blijven doorrijden. Wel is het verstandig om de schade snel te laten repareren. Door temperatuurverschillen kan een klein sterretje binnen korte tijd uitgroeien tot een barst, waardoor je hele autoruit vervangen moet worden. Het repareren van een sterretje is uiteraard veel eenvoudiger en goedkoper dan het vervangen van de hele ruit. Het is dus een goed idee om schade aan je voorruit snel te laten repareren.

Oorzaken sterretje in ruit

Steenslag is de grote boosdoener die sterretjes in ruiten veroorzaakt. Dit ontstaat wanneer er door rijdend verkeer kleine stukjes asfalt opspringen die vervolgens hard tegen je ruit aankomen. Vooral na een periode van vorst komt steenslag veel voor. Asfalt is dan vaak erg bros, waardoor er veel losse steentjes op de weg liggen. Naast sterretjes in ruiten kan steenslag ook putjes in de lak van je auto en de spiegels veroorzaken.

Sterretje repareren in autoruit

Wanneer je de schade aan je ruit op tijd laat repareren en het sterretje nog klein is, is een nieuwe ruit niet nodig. Is de ruitbeschadiging groter dan een twee-euromunt? Dan moet een voorruit vaak in zijn geheel vervangen worden. Bekijk het stappenplan voor de reparatie van een sterretje:

 • Schoonmaken beschadiging
 • Aanbrengen kleine hoeveelheid kunsthars in sterretje
 • Uitharden hars onder invloed van uv-licht om oorspronkelijke sterkte terug te krijgen
 • Gladde afwerking met speciale polish

Kosten reparatie sterretje

Controleer bij je autoverzekeraar of zij de kosten voor ruitschade in jouw geval dekken. Zo niet, dan moet je de reparatiekosten zelf betalen. De kosten voor het repareren van een sterretje verschillen per garage, maar zijn aanzienlijk lager dan de kosten voor een nieuwe ruit. Het merk en model van je auto en het type ruit bepalen de precieze kosten van een nieuwe ruit.

Komt mijn auto door de apk met een sterretje?

Veel mensen vragen zich af of een auto met een sterretje in de ruit door de apk komt. Dit is afhankelijk van de ernst en de locatie van de ruitschade. Een auto wordt niet direct afgekeurd wanneer deze ruitschade heeft. Een oppervlakkige schade of een schade die niet in je gezichtsveld ligt, is toelaatbaar. Toch is het voor je eigen veiligheid verstandiger om het sterretje op tijd te laten repareren. Wanneer een sterretje of barst vertakt is en je zicht belemmert, kan dit reden zijn voor een apk-afkeurpunt.

Laat je autoruit beoordelen door een automonteur

Ben je er niet zeker van of je het sterretje in je autoruit moet laten repareren? Breng een bezoek aan een van de aangesloten Voordeeldealers. Onze monteurs helpen je graag.

Maak direct een afspraak

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris Maarssen

  Maarssen

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Mijdrecht

  Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Alphen

  Alphen aan de Rijn

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk door Toyota Van Ekris. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!