Voordeeldealers

Elektrisch rijden; iets voor jou?

28 Juli, 2015 09:47

Elektrisch rijden is enorm in opkomst. Steeds vaker zie je ze staan: auto’s die ‘ingeplugd’ op een speciale parkeerplaats staan. Wist je dat elektrisch rijden eigenlijk helemaal niet nieuw is? In 1914 reden er in Amsterdam namelijk zo’n 60 elektrische taxi’s rond. De opkomst van de stroom gedreven auto’s stopte echter bij de introductie van de verbrandingsmotor. EV’s (electric vehicle) bleken op dat moment te veel nadelen te hebben: de actieradius was klein en de snelheid was, vanwege de loodzware accu, erg laag. Met de komst van de lithium-on batterij begon de elektrische auto aan een opmars en vandaag de dag zijn ze niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.

Duur?

Er wordt ontzettend veel geschreven over elektrisch rijden. Van zeer positieve ervaringen tot verhalen met een wat negatievere toon. Elektrisch rijden is immers goed voor het milieu, maar slecht voor de portemonnee. Of toch niet? Hoewel de aanschaf van een elektrische auto duurder uitvalt dan bij een auto met een verbrandingsmotor is hij in het verbruik een stuk zuiniger. De overheid stimuleert duurzame mobiliteit en daarom zijn elektrische auto’s vrijgesteld van BPM. Daarnaast betaal je in 2015 ook nog eens geen motorrijtuigenbelasting. Wanneer je diesel of benzine tankt gaat er een deel (accijns) naar de overheid. Bij het laden van stroom gebeurt dit niet.

Een beter milieu…

Begint bij elektrisch rijden. ANWB meldt op hun website het volgende: “Doordat er steeds meer CO2 in de atmosfeer komt, verandert het klimaat: de aarde wordt warmer. Er zijn internationale afspraken gemaakt om die schadelijke uitstoot te beperken. Elektrisch rijden kan bijdragen aan een oplossing. Ook voor andere milieuproblemen bieden elektrische auto's uitkomst. EV's produceren geen stikstofoxiden en fijnstof. Dat is met name op drukke verkeerstrajecten en in de binnensteden een groot voordeel. Bovendien veroorzaken elektrische auto's minder geluidshinder, met dank aan hun geruisloze motoren.” Een volledig elektrische auto kan voor 50% minder CO2-uitstoot zorgen. Auto’s die op groene stroom rijden stoten zelfs helemaal geen CO2 uit. Dat is nog eens bijdragen aan een beter milieu!

Thuiskomertje

Een veel gehoord punt bij de overweging om een EV aan te schaffen is de actieradius, die immers niet zo groot is als bij een auto die op fossiele brandstof rijdt. Bestuurders vragen zich altijd af of ze wel thuis komen: met een actieradius van gemiddeld 150 km en een laadtijd van 7 uur is dat geen hele vreemde vraag. Een aantal tips om ‘actieradiusangst’ te voorkomen:

 •           Zoek van tevoren uit waar er laadpalen te vinden zijn
 •           Mijdt de spits zoveel mogelijk
 •           Zorg voor een soepele en energiezuinige rijstijl
 •           Kies een gunstige route. In het geval van een EV is dat waarschijnlijk de kortste weg
 •           Houd de bandenspanning in de gaten: zachte banden verbruiken meer energie

Een keuze maken

De aanschaf van een auto is een weloverwogen keuze. Ben je er nog niet helemaal uit of je volledig elektrisch wilt rijden? Dan is de Toyota Prius Plug-in Hybrid wellicht een perfecte oplossing. Door de aanwezigheid van zowel een elektrische motor als een benzinemotor heeft de Prius een zeer lage CO2-uitstoot, maar wél de zekerheid van een actieradius die je van een normale auto gewend bent.

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris Maarssen

  Maarssen

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Mijdrecht

  Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Alphen

  Alphen aan de Rijn

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk door Toyota Van Ekris. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!