Help, mijn Toyota heeft een lekke band. Wat nu?
Rijd je met lekke band? Verminder snelheid en probeer in een rechte lijn te blijven rijden. Zet de auto nooit stil in de middenberm, maar rijd rustig de weg af of de vluchtstrook op. Plaats jouw Toyota op een zo veilig mogelijke plek en zet de auto neer op een plek met een stabiele en vlakke ondergrond.
Oké, ik sta veilig stil. En nu?
Allereerst is het belangrijk om de motor af te zetten en de alarmlichten aan te doen. Als je een handgeschakelde versnellingsbak hebt, trek je eerst de parkeerrem aan en zet je de Toyota in zijn achteruit. Heb je een Toyota met Multimode transmission (automaat)? Trek je handrem aan en zet het contact op ‘AAN’. Schakel de selectiehendel vervolgens in stand M (1), E (1) of R.
Eventuele passagiers moeten uitstappen aan de rechterkant van de Toyota, zodat ze de auto veilig verlaten. Pak vervolgens de handleiding van jouw Toyota en ga naar het hoofdstuk ‘Wat te doen bij pech?’
Let op: probeer zo min mogelijk te rijden met een lekke band. Zeer korte afstanden kunnen er al voor zorgen dat het wiel en de band onherstelbaar beschadigen.
Controleer of jouw Toyota een reservewiel heeft
Een reservewiel is niet altijd aanwezig in jouw Toyota. In verband met ruimte-, kosten- of gewichtsbesparing kan ervoor gekozen zijn om geen reservewiel in de auto te plaatsen. Controleer of je een reservewiel hebt door de kofferbak te openen en de kofferbakmat of –plaat op te tillen. Vind je daar geen reservewiel of krik? Neem dan contact op met een autopechservice of bel jouw Toyota Voordeeldealer. Heeft jouw Toyota wel een reservewiel? Volg dan onderstaand stappenplan.
Blokkeer het wiel dat zich schuin tegenover de lekke band bevindt
Om te voorkomen dat de auto gaat rijden wanneer de auto is opgekrikt, blokkeert u het wiel dat het verst van de lekke band af staat. Voorbeeld: is het linker achterband lek? Dan blokkeer je het rechter voorwiel met een wielblok.
Wiel verwisselen: aandachtspunten en instructies
De volgende stap is het opkrikken van de auto. Pak de krik en de wielsleutel uit de auto. De krik ligt vaak voor of naast het reservewiel in de kofferbak. Houd bij het opkrikken rekening met het volgende:
- Zorg bij het opkrikken dat je geen armen of benen onder de auto steekt als de auto slechts met een krik is ondersteund, aangezien dit kan leiden tot zwaar letsel.
- Laat de motor nooit aan staan en start de auto niet als hij op de krik staat.
- Aan beide zijkanten van de auto zitten twee kriksteunpunten. Het kriksteunpunt moet stevig op de krikkop rusten. Controleer dit zorgvuldig, aangezien de auto beschadigd kan raken als de auto verkeerd wordt opgekrikt.
- Plaats nooit iets onder of op de krik als je de auto opkrikt en krik de auto niet hoger op dan nodig is.
Let op: kruip niet onder je auto als de auto is opgekrikt.
Verwijderen van het reservewiel
Als je jouw auto hebt opgekrikt, haal je het reservewiel uit de auto:
- Open de kofferbak;
- Haal de gereedschapshouder weg en draai de bout los;
- Til het reservewiel uit de kofferbak;
- Draai de wielbouten van het wiel met de lekke band helemaal los;
- Plaats het wiel met de lekke band in de kofferbak en draai de bout weer vast om te voorkomen dat het wiel naar voren schiet als je plotseling remt;
- Monteer het reservewiel en draai de bouten losjes met een wielsleutel aan;
- Zodra je de auto voorzichtig hebt laten zakken en hij weer met vier wielen op de grond staat, moet je de wielbouten kruislings vastzetten. Hierdoor zorg je dat de velg niet scheef op het wiel wordt gemonteerd.
Let op: de meeste reservewielen zijn slechts ‘thuiskomertjes’: je kunt weer veilig de weg op, maar ze zijn niet bedoeld om langdurig mee te rijden.
Wees voorbereid: schaf een reservewiel aan
Door een reservewiel te kopen, kun je zelf eenvoudig een wiel verwisselen met bovenstaande tips. Zo hoef je geen garage of pechhulp te bellen. Wil je een reservewiel aanschaffen of heb je hulp nodig van onze monteurs? We helpen je graag verder. Neem contact op met een van onze Voordeeldealers:
Neem contact op