Voordeeldealers

Koelvloeistof en olie van uw Toyota bijvullen

1 Januari, 2019 16:03

Het is even gemakkelijk als noodzakelijk om de koelvloeistof en de olie op tijd bij te vullen. Veel mensen wachten er te lang mee en dit zorgt voor grote problemen aan de motor. U kunt deze vloeistof en olie heel gemakkelijk zelf peilen en bijvullen. In deze blog leest u kort hoe u dit kunt doen.

Waarom koelvloeistof bijvullen?

Het is belangrijk om de koelvloeistof van de motor van uw auto op tijd bij te vullen. Op deze manier zorgt u ervoor dat de temperatuur van de motor niet te hoog wordt. Als deze te hoog is, heeft u te maken met een oververhitte motor. Het is heel gemakkelijk om te zien of de koelvloeistof bijgevuld moet worden, namelijk door te kijken of het koelvloeistoflampje op het dashboard brandt. Brandt dit lampje? Dan is het de hoogste tijd om de koelvloeistof bij te vullen.

Eerder koelvloeistof bijvullen

Natuurlijk wilt u niet te lang wachten met het bijvullen van de koelvloeistof, want een te hoge temperatuur zorgt voor schade aan de motor. Veel beter is het om geregeld een blik onder de motorkap te werpen en niet te wachten tot het lampje gaat branden. Wij raden u aan om iedere maand te controleren of er voldoende koelvloeistof aanwezig is.

Handige tips bijvullen koelvloeistof

 • Vul de koelvloeistof bij als de motor afgekoeld is, voordat u vertrekt naar uw bestemming.
 • Onder de motorkap vindt u een expansievat waarin de koelvloeistof zit. Deze moet voor de helft worden gevuld. Er loopt een plastic rand over het vat heen. Het koelvloeistofniveau moet hier ongeveer gelijk aan zijn.
 • Vul de vloeistof bij als deze te laag is.
 • Het is slim om een fles koelvloeistof mee te nemen in de achterbak van de auto. Op deze manier kunt u altijd de koelvloeistof bijvullen.

Voor advies over onderhoud van uw Toyota en producten kunt u terecht bij Voordeeldealers.

(Oliepeil controleren met behulp van een peilstok. Het expansievat voor de koelvloeistof zit op deze afbeelding vooraan. Deze is hier wit van kleur)

Oliepeil controleren

Zorg dat u ook het oliepeil op tijd controleert. De olie heeft namelijk verschillende functies. Het is een smeermiddel voor de bewegende onderdelen van de motor, maar koelt deze ook en reinigt het mechanisme. Het is dus wel duidelijk dat een te laag oliepeil voor allerlei problemen kan zorgen, zoals slijtage en verstoppingen.

Hoe vul ik de olie bij?

  • Peil de olie pas als de motor helemaal afgekoeld is. Dit afkoelen duurt ongeveer 10 minuten.
  • Bij het peilen is het belangrijk dat de auto niet op een heuvel of helling staat. De auto moet zoveel mogelijk waterpas staan. Dan is de meting het meest betrouwbaar.
  • Het niveau van het oliepeil is goed als het niveau zich tussen twee indicatoren op de peilstok bevindt.
  • Vul nooit de olie maximaal bij, te veel olie is ook niet goed.
  • Gebruik bij het vullen van de olie een trechter. Zo morst u geen olie op de motoronderdelen. Gemorste olie zorgt voor rookontwikkeling als de motor te warm wordt.
  • Controleer of het niveau juist is door het waarschuwingslampje voor de oliedruk te bekijken tijdens het starten van de auto. Dit lampje moet gaan branden en ook weer uitgaan. Het is aan te raden om elke maand de olie te peilen en indien nodig te verversen. Wacht niet tot het oliedruklampje gaat branden, want dan bent u eigenlijk al te laat. Iedere kilometer dat u verder rijdt, kunt u schade aan uw motor veroorzaken.

Ontdek de mogelijkheden van Voordeeldealers

Heeft u vragen over het onderhoud van uw Toyota? Neem dan contact op met een van onze Voordeeldealers:

Neem contact op

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris Maarssen

  Maarssen

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Mijdrecht

  Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Alphen

  Alphen aan de Rijn

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk door Toyota Van Ekris. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!