Voordeeldealers

Mobielvrij autorijden: niet meer appen achter het stuur

13 September, 2017 14:36

Het is verleidelijk om tijdens het autorijden te appen, maar zeker niet ongevaarlijk. Door slechts 3 seconden op je smartphone te kijken, ben je alweer een voetbalveld verder. Het overgrote deel van de ongelukken in Nederland wordt veroorzaakt door afleiding, met de smartphone als grootste boosdoener. Gelukkig zijn er bedrijven en instanties die zoeken naar slimme technologieën om smartphonegebruik tijdens het autorijden terug te dringen.

Apps die je helpen om niet te appen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn een samenwerking gestart met SafeDrivePod, een slimme tool die het scherm van een telefoon blokkeert zodra de auto begint te rijden. Daarnaast geeft Apple aan dat ze in het nieuwe iOS 11 een functie hebben ingebouwd die alle inkomende meldingen blokkeert tijdens het autorijden. Met deze functie ontvang je geen meldingen van WhatsApp en ook inkomende telefoongesprekken worden geblokkeerd.

Zwaardere straffen bij appen tijdens het autorijden

Veilig Verkeer Nederland wil smartphonegebruik tijdens het rijden ontmoedigen. Daarom heeft VVN bij het ministerie van Veiligheid en Justitie aangedrongen om haast te maken met de invoering van wetten die roekeloos autorijden sneller en zwaarder zullen straffen. Volgens VVN moet smartphonegebruik tijdens het rijden net zo hard gestraft worden als rijden onder invloed.

Wat mag wel/niet tijdens het autorijden?

Op dit moment is smartphonegebruik tijdens het rijden al verboden, maar de pakkans is vrijwel nihil, waardoor het alsnog veel gebeurt. De volgende handelingen zijn in Nederland verboden tijdens het rijden:

 • Bellen met je telefoon aan het oor (handheld)
 • Sms’en of een nummer opzoeken
 • Een telefoon in je hand houden
 • Een telefoon tussen je schouder en oor klemmen
 • Eten of drinken
 • Muzieknummers zoeken of de radio afstemmen
 • Navigatiesysteem bedienen

Fietsers mogen wel handheld bellen en muziek luisteren, omdat een verbod hierop niet te handhaven is. Wel is het verplicht om tijdens het fietsen op het verkeer te letten: je krijgt alsnog een boete opgelegd als je door onoplettendheid een ongeluk veroorzaakt.

Veilig autorijden

Hecht jij veel waarde aan veiligheid in het verkeer en wil je hier een bijdrage aan leveren? Een Toyota heeft standaard diverse slimme veiligheidssystemen aan boord die de veiligheid van u en andere weggebruikers verhogen. Een van deze Toyota Safety Sense-systemen is bijvoorbeeld het Pre-Collision System, dat ervoor zorgt dat de auto automatisch remt bij gevaarlijke situaties. Ook geeft de Toyota waarschuwingen als je van rijbaan dreigt te wisselen zonder richting aan te geven. Een Toyota is altijd alert: ook als u bent afgeleid. Ervaar het zelf en maak een proefrit bij een van de aangesloten Voordeeldealers.

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris Maarssen

  Maarssen

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Mijdrecht

  Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Alphen

  Alphen aan de Rijn

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk door Toyota Van Ekris. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!