Voordeeldealers

Olielampje brandt: kan ik doorrijden?

22 Februari, 2018 15:13

Als het olielampje brandt of knippert tijdens het rijden, is het belangrijk om uw auto snel aan de kant te zetten. Wacht 5 minuten na het uitzetten van de motor en controleer daarna het oliepeil. Een brandend olielampje geeft vaak aan dat er iets mis is met het oliepeil of de oliedruk.

Oorzaken van een brandend olielampje

Een brandend olielampje ligt vaak aan een te lage of te hoge oliedruk. Andere oorzaken van een knipperend of brandend olielampje zijn:

 • De oliepomp is versleten
 • De zeef van de oliepomp is verstopt
 • Draaiende delen van de oliepomp zijn defect
 • De oliedruksensor werkt niet goed

Oorzaak 1: een te hoog of te laag oliepeil

Door de peilstok in de olietank van de motor te steken, ziet u of er nog voldoende olie in de tank aanwezig is. Het olieniveau moet tussen het minimale en maximale peil staan. Wanneer er te weinig olie in de tank aanwezig is, moet u olie bijvullen. Zit er nog voldoende olie in de tank? Dan kan er iets anders aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verstopt oliefilter, een los contact, een defecte oliedruksensor of een defecte oliepomp.

Oorzaak 2: een te hoge of te lage oliedruk

Het komt regelmatig voor dat het olielampje van uw auto brandt door problemen met de oliedruk. Om de oliedruk te meten, is het belangrijk om de oliedruksensor van het motorblok te verwijderen en de oliedrukmeter daar aan te sluiten. De gemeten druk kunt u vervolgens vergelijken met de oliedruk die door de fabrikant is voorgeschreven. Door de oliedruk te meten, sluit u oorzaken zoals een verstopt oliefilter of een versleten oliepomp uit. Heeft u geen ervaring met het meten van de oliedruk? Dan raden we u af om zelf de oliedruk te meten. Neem in dat geval contact op met uw garage.

Oorzaak 3: los contact

Een knipperend olielampje kan liggen aan een los contact of draadbreuk. Een oorzaak van een knipperend olielampje is een los contact of draadbreuk. We raden u aan om dit door een garage te laten controleren.

Oorzaak 4: verstopt oliefilter

De motor maakt gebruik van een oliefilter, zodat er geen vervuilde olie in de motor kan komen. Wanneer het oliefilter niet tijdig wordt vervangen, zal de motor vervuild raken en te warm worden. Standaard wordt het oliefilter vervangen tijdens een onderhoudsbeurt. Is het lang geleden dat uw Toyota een onderhoudsbeurt heeft gehad? Neem dan contact op met een garage om schade aan uw auto te voorkomen.

Hulp nodig?

Weet u niet precies wat er met uw Toyota aan de hand is? Neem dan contact op met onze monteurs of bezoek een van de aangesloten Voordeeldealers:

Maak direct een afspraak

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris

  Maarssen/ Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen en Mijdrecht in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Schouten

  Alblasserdam/ Gorinchem

  Met vestigingen in Alblasserdam en Gorinchem vervullen wij uw behoefte aan mobiliteit .

  Meer over deze dealer
 • Toyota Zonneveld

  Almere

  Zeer kundig en bekwaam. Snelle en goede service.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Peterman

  Oldenzaal/ Enschede

  Peterman Autogroep is de Toyota dealer voor Twente. Wij zijn een typisch Twents bedrijf en beloven u de juiste prijs voor een nieuwe Toyota.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Drenthe

  Lunenborg, Gorter en Ruyne

  Alle drie bedrijven zijn al sinds jaar en dag een begrip in de regio en vertegenwoordigen al meer dan 50 jaar het merk Toyota in heel Drenthe.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Galema

  Leeuwarden

  Galema Toyota in Leeuwarden is door en door Toyota. Ons team zorgt er voor dat u de auto word geleverd die bij u past!

  Meer over deze dealer
 • Toyota Jos van Boxtel

  Den Bosch, Middelrode en Oss

  Autobedrijf Jos van Boxtel is een ISO-gecertificeerd familiebedrijf dat al meer dan 60 jaar bestaat en gevestigd is in ’s-Hertogenbosch, Oss en Middelrode.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk gemaakt door vijf dealers die verspreid zijn over Noord-Holland, Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Overijssel, Drenthe en Friesland. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!