Voordeeldealers

Tips voor het rijden bij een laaghangende zon

17 September, 2015 11:11

Het is bijna herfst, wat betekent dat we weer meer last gaan krijgen van een laaghangende zon. Vooral in de vroege ochtend en in de namiddag kun je veel last hebben van dit vervelende verschijnsel. Door de laaghangende zon kun je verblind raken en hierdoor is het verkeer minder goed te zien. Hierdoor ontstaan veel ongelukken. In dit blog geven wij tips om zo veilig mogelijk de weg op gaan met een laaghangende zon.

Schone autoruiten

De weerspiegeling van de zon op vieze ruiten zorgt voor een slechter zicht. Daarom is het zaak jouw autoruiten schoon te houden, zowel van binnen als van buiten. De buitenkant kun je goed schoonhouden met ruitenwisservloeistof en voor de binnenkant kun je een doekje met Glassex gebruiken. Zorg dat je dit altijd in je auto hebt liggen. Laat bij het onderhoud van de auto ook altijd checken of de ruitenwissers aan vervanging toe zijn.

Ook beschadigde autoruiten kunnen zorgen voor slechter zicht. De laagstaande zon zorgt er namelijk voor dat krasjes en sterretjes oplichten. Laat schade aan een autoruit dus op tijd repareren.

Goede zonnebril

Een goede zonnebril is essentieel tijdens dagen waarop de zon fel schijnt of laag hangt. De beste zonnebril bij een laaghangende zon is er één met gepolariseerde glazen. Deze brillen houden de schitteringen van de zon tegen, en zorgen voor een groot kijkcomfort in alle omstandigheden. Zorg er dus voor dat je altijd een zonnebril bij de hand hebt: bewaar er bijvoorbeeld één in het handschoenenvakje.

Rijd voorzichtig en ben goed zichtbaar

Bij laagstaande zon stijgt het aantal ongelukken op de Nederlandse wegen. Het is daarom van belang om zo voorzichtig mogelijk te rijden. Neem bij laaghangende zon wat gas terug. Dit geeft je net die extra seconde om te kunnen reageren indien dat nodig is. Ook zijn je spiegels vaak een stuk minder waard. Hierdoor kan het moeilijk zijn om het verkeer achter en naast je in de gaten te houden. Kijk daarom goed over je schouder voordat je van rijbaan wisselt of een andere manoeuvre wilt uitvoeren. Zorg er daarnaast voor dat je goed zichtbaar bent en voer altijd dimlicht.

Pas op bij stoplichten

Door de laaghangende zon is het lastiger om in te schatten op welke kleur het stoplicht staat. Als je zeker weet dat het stoplicht aan jouw kant groen is, wacht dan totdat je zeker weet dat al het andere verkeer heeft gezien dat hun stoplicht op rood staat.

Privacy glass

Ook privacy glass, oftewel getinte ruiten, beschermen iets tegen de zon. In Nederland zijn er strenge regels wat betreft getinte ruiten. De lichtdoorlatendheid van het voorruit en de voorste zijruiten moet minimaal 55% zijn. De achterruit mag wel meer worden verduisterd, mits de auto een rechterbuitenspiegel heeft. Verschillende modellen van Toyota, waaronder de Auris Touring Sports en de Verso zijn voorzien van dit privacy glass en voldoen uiteraard aan de wettelijke normen.

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris Maarssen

  Maarssen

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Mijdrecht

  Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Alphen

  Alphen aan de Rijn

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk door Toyota Van Ekris. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!