Voordeeldealers

Veilig autorijden in het najaar

18 November, 2015 14:36

De blaadjes vallen van de bomen, de dagen zijn kort en helaas zien we veel regen. Het gure najaar is weer begonnen en dat brengt, naast ongemakken op straat, ook gevaren op de weg met zich mee. Bereid je daarom goed voor en ga veilig de weg op.

Winterbanden

Ook al lijkt het soms nog zomer te zijn in november, dan is het alsnog slim om alvast winterbanden onder de auto te zetten. Deze banden zijn zeker niet alleen bedoeld voor rijden in de sneeuw: ze hebben een grover profiel, dat zorgt voor meer grip bij een nat wegdek. Daarbij wordt rubber harder bij lagere temperaturen, wat ervoor zorgt dat een zomerband zich niet meer kan aanpassen aan het wegdek. De rubbersamenstelling van winterbanden is anders dan die van de zomervariant, waardoor het rubber ook bij koudere temperaturen zacht blijft en dus meer houvast biedt. Ook hebben winterbanden een betere waterafvoer, wat zorgt voor meer grip tijdens aquaplanning. Fijn om zeker van te zijn tijdens deze regenachtige dagen.

Verlichting

De dagen zijn in het najaar kort, wat betekent dat het rond 16.00 uur al begint te schemeren. Check de verlichting van de auto en zorg dat deze naar behoren werkt. In Nederland is het niet verplicht om met daglicht de verlichting van de auto aan te hebben, maar het is voor de zichtbaarheid op de weg absoluut wel aan te raden. Vooral bij laagstaande zon is het van groot belang dat je goed zichtbaar bent, en verlichting helpt daar zeker bij. Een goede zonnebril is dan, zelfs in de winter, ook geen overbodige luxe. Mistlampen zet je alleen aan bij mist, zodat er een breder zichtvlak op de weg ontstaat. Let op: het achterste mistlicht mag alleen bij dichte mist met minder dan 50 meter zicht gevoerd worden.

Ruitenwissers

Het lijkt misschien een inkoppertje, maar dit onderdeel wordt nog te vaak vergeten: de ruitenwissers. Helaas hebben we ze in het najaar veelvuldig nodig, en daarom is het belangrijk dat ze van goede kwaliteit zijn. Onderzoek naar verkeersveiligheid heeft uitgewezen dat de kans op een ongeluk verdubbelt tijdens een regenbui, en daar hebben slechte ruitenwissers veel mee te maken. Check of de ruitenwisserbladen niet uitgedroogd zijn en of ze nog soepel over het raam glijden. Haperen ze, voelen ze droog aan of laten ze strepen op het raam achter? Vervang de bladen dan zo snel mogelijk. Denk ook aan de ruitenwisservloeistof en wees de eerste vrieskou voor, door voor een vloeistof met antivries te kiezen.

Laat je eigen Toyota onderhouden bij de dealer om er zeker van te zijn dat je ook in het najaar veilig de weg op kunt. Na elke onderhoudsbeurt geven wij gratis mobiliteitsgarantie af, waardoor je met een gerust hart tussen de vallende blaadjes kunt rijden.

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris Maarssen

  Maarssen

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Mijdrecht

  Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Alphen

  Alphen aan de Rijn

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk door Toyota Van Ekris. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!