Voordeeldealers

Wanneer is een apk nodig?

28 September, 2018 12:45

Bijna iedere auto moet apk gekeurd worden: alleen auto’s uit 1959 en ouder zijn vrijgesteld van de apk-plicht. Voor personenauto’s geldt dat de auto vaker gekeurd moet worden naarmate hij ouder wordt. Ook maakt het uit of je met een dieselauto of benzineauto rijdt.

LET OP: vanaf 20 mei zijn er nieuwe regels omtrent de apk. Lees hier wat er is gewijzigd.

Apk bij dieselauto’s

Als uw auto op diesel rijdt, moet deze na drie jaar voor de eerste keer gekeurd worden. Vervolgens moet de auto ieder jaar een keuring ondergaan.

Apk bij elektrische auto’s

Een hybride of volledig elektrische auto moet voor het eerst na vier jaar gekeurd worden. Vervolgens moet u de auto twee keer per twee jaar laten keuren, en daarna ieder jaar.

Apk bij benzineauto’s

Een nieuwe benzineauto moet na vier jaar voor het eerst gekeurd worden. Vervolgens wordt de auto twee keer na twee jaar gekeurd. Daarna moet de auto ieder jaar gekeurd worden.

Apk bij auto’s ouder dan 30 jaar

Als uw auto ouder is dan 30 jaar, maar niet voor 1960 is gebouwd, moet u de auto om de twee jaar laten keuren.

Wanneer moet mijn Toyota weer apk gekeurd worden?

Via de website van de RDW voert u eenvoudig uw kenteken in. Vervolgens ziet u wanneer uw auto weer apk gekeurd moet worden:

Check mijn apk vervaldatum

Nieuwe apk-regels

Sinds 20 mei zijn de regels omtrent de apk gewijzigd. Als u veel kilometers per jaar rijdt, zult u de auto eerder jaarlijks moeten laten keuren dan hierboven is voorgeschreven. Zodra de auto de kilometerstand van 160.000 bereikt, moet uw auto jaarlijks gekeurd worden.

Nieuwe regels voor oldtimers

Verder gelden er voor oldtimers andere regels. Voorheen waren auto’s uit 1959 en ouder vrijgesteld van de apk, maar sinds 20 mei zijn alle auto’s van 50 jaar en ouder vrijgesteld van de apk-plicht.

Roetfilter mag niet meer verwijderd worden

De apk-keurmeester is wettelijk verplicht om te controleren of het roetfilter aanwezig is, aangezien het niet meer is toegestaan om zonder roetfilter te rijden. Het gaat hier om een visuele inspectie. De monteur controleert de behuizing van het roetfilter op beschadigingen. Aangezien het om een visuele controle gaat, zullen beschadigde filterelementen in een onbeschadigde roetfilterbehuizing niet aan het licht komen.

De keurmeester controleert sinds 20 mei ook het bandenspanningscontrolesysteem

Auto’s moeten sinds 2014 voorzien zijn van een TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Sinds 20 mei 2018 is het controleren van dit systeem onderdeel van de apk. Bij auto’s die voor 1 januari 2018 zijn gebouwd, zal de keurmeester adviseren om het systeem te laten repareren als het niet werkt. Bij auto’s die vanaf 1 januari 2018 op de weg zijn toegelaten, zal een niet-werkend TPMS gelden als afkeurpunt.

Heeft u een apk nodig?

Voor een apk voor dieselauto’s, benzineauto’s en hybrides betaalt u bij Voordeeldealers slechts € 19,95. Daarnaast maken we gebruik van originele Toyota onderdelen en hebben we jarenlange ervaring met Toyota auto’s. Meld je aan voor een apk bij een van de aangesloten Voordeeldealers:

APK inplannen

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris Maarssen

  Maarssen

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Mijdrecht

  Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Alphen

  Alphen aan de Rijn

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk door Toyota Van Ekris. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!