Voordeeldealers

Zo maak je rijden in de bergen makkelijk en plezierig

7 December, 2016 11:30

Een prachtige rit door de bergen kan minder prettig aflopen wanneer je niet weet hoe je op een juiste manier over steile hellingen rijdt. Stranden met een oververhitte motor, kapotte koppeling of schroeiende remmen komt helaas nog vaak voor. Autorijden over een bergpas is een kunst, en wij leren je graag de fijne kneepjes van het vak.

Je doet er verstandig aan om voor vertrek naar de bergen te oefenen met verrichtingen die je wellicht niet dagelijks uitvoert: keren op een smalle weg, een lange afstand achteruit rijden en de hellingproef. Zo ben je weer bekend met de verrichting en zal je hem sneller kunnen uitvoeren wanneer dat nodig is.

Vlot omhoog

Gestaag de berg op rijden doe je niet met te lage toeren; dan wordt de motor te zwaar belast en kan deze oververhit raken. Wanneer je het gaspedaal intrapt, moet de auto gelijk kunnen versnellen en dat bereik je als je tussen de 3000 en 4000 toeren bergopwaarts rijdt. Wanneer je merkt dat de auto niet meer versnelt als je het gas intrapt is het tijd om terug te schakelen.

Laat de rem los

Nee, je wilt natuurlijk niet in sneltreinvaart naar beneneden. Maar constant de rem intrappen is ook geen goed idee: de remmen kunnen hier veel te heet van worden, met alle gevolgen van dien. Rem af op de motor door terug te schakelen, en gebruik liever af en toe de rem ‘hard’ dan constant slepend. Dit geldt niet alleen wanneer je bergafwaarts rijdt, maar ook bij haarspeldbochten.

Voet van de koppeling

De koppeling kan je het beste zoveel mogelijk met rust laten. Rijden met een slepende koppeling kan resulteren in een verbrande koppelingsplaat, en daar word je zeker niet blij van. Wanneer je bijvoorbeeld in de file terecht komt, kan je beter even wachten tot er afstand tussen jou en je voorganger ontstaat en dan in één keer doorrijden.

Oververhit

Geeft de temperatuurmeter aan dat de motor te heet is? Zorg er dan direct voor dat je terugschakelt en meer toeren gaat maken: daar gaan de waterpomp en ventilator sneller van draaien. Ook kan je de airco uitschakelen en de kachel en blower vol aanzetten zodat de auto warmte afvoert. Een laatste middel is een parkeerplek opzoeken en de auto laten afkoelen. Liever voorkomen dan (een kapotte motor) genezen, is het credo in dit geval.

Maak jij je op voor een flinke rit door de bergen? De Toyota Auris TS is de perfecte auto voor een prachtige bergrit.

Terug

Ga naar één van de aangesloten unieke Toyota Voordeeldealers

 • Toyota Van Ekris Maarssen

  Maarssen

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Mijdrecht

  Mijdrecht

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer
 • Toyota Van Ekris Alphen

  Alphen aan de Rijn

  Van Ekris heeft bedrijven in Maarssen, Mijdrecht en Alphen in het midden van het land tussen Utrecht en Amsterdam. Centraal gelegen langs de A2.

  Meer over deze dealer

Over Toyota Acties

Voordeeldealers wordt mogelijk door Toyota Van Ekris. Door de nauwe samenwerking kunnen we u flinke kortingen bieden op de populairste modellen. Deze kortingen vindt u nergens anders terug!